Sunday, 12 October 2014

cAtaTaN OraNG deMaM...


aduhhh.... tiba-tiba rasa tak sihat pula.....sakit kerongkong yang melarat ke hidung berair kemudian badan panas tak panas. Aku disahkan  Demam Selesema. (huhu) 

First day (khamis) kurang sihat aku bekerja 10 jam. tak boleh nak elak kerana begitulah jadual tugasku  untuk hari itu. aku bertahan dengan mengingatkan diriku berulang-ulang kali.... SAKIT INI kerana CINTA_NYA.

Nabi s.a.w. memberi peringatan kepada orang yang sedang demam agar mengambil pelajaran dari sakit yang dialaminya. Orang yang demam akan merasakan panas seluruh tubuhnya sehingga dengan demam tadi manusia ingat bahawa kelak akan ada yang lebih panas yang melebihi panas yang di rasakan pada waktu demamnya. Ia memberi peringatan kepada manusia agar selalu ingat kepada Allah s.w.t.

Janganlah kamu mencaci-maki penyakit demam, kerana sesungguhnya (dengan penyakit itu) Allah akan menghapuskan dosa-dosa anak Adam sebagaimana tungku api menghilangkan kotoran-kotoran besi”. 
(HR. Muslim no. 2575).

Tidaklah seseorang muslim ditimpa keletihan, penyakit, kesusahan, kesedihan, gangguan, kegundah-gulanan hingga duri yang menusuknya, melainkan Allah akan menghapuskan sebagian dari kesalahan-kesalahannya. 
(HR. Bukhari no. 5641).
HARI KE-2 kurang sihat...... hari jumaat. aku bercuti kerana bertukar cuti dengan rakan sekerja. Dia ada hal pada hari sabtu. bagai kebetulan dan tahu-tahu saja yang aku memang memerlukan CUTI  pada hari itu. Kebetulan..... sepupuku, suaminya dan 2 orang anak saudaraku  dari Perlis datang bertandang,.. mak  yang juga tak sihat pula tiba-tiba menyuruh aku menjemput saudara-mara di kulim  datang ke rumah untuk 'family gathering' sempena menyambut kedatangan sepupuku (AKMAL) & isterinya (UMI) pengantin lama yang baru dapat terbang ke semenanjung berjumpa saudara-mara sebelah suaminya....

-berbahagia dunia akhirat ya- ^_^


nanti kamik pergi KK pulak ya... (haha..)


Alhamdulillah,... kenduri kecil terkejut tergempar ini berlangsung dengan JAYA nya. 

Seorang ibu itu memang seperti yang aku selalu katakan,... mereka ada SUPER POWER. sakit pun masih boleh menyediakan makanan. aku membantu yang terdaya (tak rehat, ok...) walaupun kepala  ini kadang-kadang ting...tong... tak leh fikir dan tak boleh nak cari barang (sorry)

 namun, kejayaan ini juga adalah kerana seseorang ini.... kakak sepupu ku yang tersayang....MUAH...MUAH...
THANKS KAKAK (HASLINDA HARUN) ^_^ terima kasih kakak untuk makanan utama juga hidangan pencuci mulutnya... MAKARONI BAKORRRR... sedap sangat....

kita tak pun sangat apa yang kita masak kerana suka melihat orang lain menjamu selera. kita juga tertidur keletihan tanpa mengemas  (hehe... esok je)

HARI KE-3, aku masih kurang sihat. bangun pagi dengan kepala yang berat namun, terkenang tanggungjawabku kepada pekerjaanku. Terpaksalah kugagahi diri... hari ini aku perlu bekerja 12 jam (9 pg-9mlm) 

BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKULDIA hadiahka aku dengan kemanisan bagi meringankan sedikit rasa sakit pagi-pagi kami bersarapan nasi goreng bersama. Duduk sebelah menyebelah sambil ditemani latar bunyi air sungai dan burung hutan yang lahir dari bingkai gambar pemandangan sungai. 

pergi kerja ku dihantar anak-anak saudaraku IMAN DAN IZZATI juga kakak sepupu , mak dan adik kerana mereka mahu terus ke pasar.

tengahari tenyata lebih indah apabila anak saudaraku berusia 4 tahun ini datang menghantarkan makanan tenghari buatku. ketika IMAN mahu pergi, dia menyuruh aku membuka pintu kereta... IMAN pandang aku dengan wajah matangnya dan prihatin lalu berkata,....

"Mak Long, mai aa...jom  balik"


hahaha ^_^ seperti ayat kebanyakan namun, sangat menyentuh ke hati dan melekat di ingatanku. Terima kasih IMAN. Mak Long sudah ditambah tenaga kini. 

aku kembali menyambung kerja dengan semangat baru.... 

Hari sabtu,... hari cuti sekolah juga pekerja jadi, tidaklah sibuk sangat aku di kedai. Lalu bagi mengisi masa senggang, aku membaca buku ini. Buku yang aku pilih di rak pagi tadi untuk aku beratkan beg galasku. sudah berbulan aku memilikinya cuma masih tidak punya kesempatan untuk menjamah isinya...
aku beli buku ini di Konvensyen Penulis tanpa aku tahu apa isi kandungannya. seperti benar apa yang ungkapkan di dalam sebuah kisah di dalamnya,

bukan kita yang memilih buku, tetapi buku yg memilih kita


aku beli kerana tertarik kepada mesin 'typewritter' nya yang mengingatkan aku kepada mesin yang sama pernah aku beli kerana aku mahu jadi PENULIS. 

'seperti saya menaip tulisan ini. saya harap ia satu kebaikan. bagaimana kebaikan itu membantu saya semula? saya tak tahu. itu rahsia Tuhan.'
'bagaimana aku menulis buku kanak2? untuk memudahkan aku

memahami cara2 menulis & melukis buku bergambar kanak2,

aku baca buku bergambar kanak2. aku jadikan buku2 tersebut

sebagai panduan. mana yang mampu aku beli, aku beli. mana

yang tidak, aku baca sahaja di perpustakaan'oh,... menangis aku membaca buku ini. Bukan novel pun yang mungkin punya cerita yang menyayat hati, buku ini hanya sebuah buku INSPIRASI  daripada 50 orang penulis. ada yang bercerita titik tolaknya menjadi seorang penulis, perjalanannya mengarang, dan ada juga yang berkongsi cerpen  mereka. Cerpen yang bukan cerpen kosong yang tidak punya inti dan isi. Ianya juga cerita2 yang memberikan INSPIRASI. 

membaca buku ini dari prakatanya, beberapa kali membuatkan aku mahu berputus asa menjadi seorang penulis. Bukannya menjadi penulis itu tidak bagus sebaliknya, penulis-penulis yang sedia ada di sini... sudah sangat BAGUS. bahasa yang mereka tulis, indah dan tersusun cantik. aku membandingkan dirku dan mereka. oh... aku masih punya banyak kelemahan. 


'saya akan terus menulis dan menulis'

kata (Amer Hamzah L.Kadir) penulis buku komsas Kembara Amirah.


YUP!....aku akan terus MENULIS. juga 

MEMBACA.SEPERTI BIASA,.... aku tak akan menyerah kalah. Aku akan berusaha lagi. Terus 

menulis dan meluangkan masa untuk  membaca. 

ALhamdulillah,... ketika membacanya juga aku siap melakar kasar sebuah jalan cerita yang 

diberi tugasannya oleh guru besarku, Bonda Nor. 
aku tengah mencari cerita yang ada kena mengena dengan TEKSI. puas sudah aku berfikir, 

aku tak suka kalau aku perlu mengarang sebuah cerita  menggunakan khayalan dan rekaan 

semata. jadi, ada lah terfikir untuk mendengar cerita sendiri daripada pemandu2 teksi ini. 

 macam mana ya?


HARI KE -4  kesihatanku tidak nampak kurangnya. tekak makin sakit sehingga susah untuk

 bersuara dan makan.

aku perlu bekerja 12 jam lagi hari ini. 

terima kasih buat rakan sekerjaku yang memahami keadaan diriku kerana 

kerjaku sedikit ringan. ^_^

terima kasih buat 

adikku tersayang 


kerana menjaga, menjadi doktor , & mengemas rumah
Insya_Allah, kesihatanku akan berkurang. tidak esok, mungkin lusa.

aku cuba untuk tidak merungut kerana sebolehnya sperti di dalam 

doaku.... YA ALLAH, KAU gugurkan lah dosa-dosaku dan KAU 

berikanlah aku kekuatan menghadapi rasa sakit_Mu ini. Amin...

TERIMA KASIH semua...

Terima kasih Tuhan... alhamdulillah.*doakan kesihatan ku ya... hanya demam selesema namun, rasa mahu dimanja sangat berkobar2. kawan2 dan family lah yang menjadi mangsa. sorry. ^_^ love u
1 comment: